torsdag, juli 07, 2005

Batteritorsk och IKEA.

Vi var och spelade bilbingo igår igen. Men inte vann vi nått den här gången heller. Jag säger som Madde, vi får skylla på bilen. För den fick dessutom en knäpp igår. Trodde vi först iaf.
För när vi skulle åka därifrån ville inte bilden startade. Grinig bil tycker jag som inte ville åka när batteriet var slut. Men som tur var hade Maddes farmor och farfar startkablar i bilen och de befann sig inte långt därifrån, så efter lite suckande, svärande och tutande kom vi därifrån.
Det visade sig sedan att batteriet hade tagit slut för att min pojkvän hade suttit med foten på bromsen under hela bilbingo-tiden. Och den bilen funkar så att bromslamporna lyser även fast bilden är avstängd, så då hade batteriet tagit slut på så vis. Det är iaf den enda förklaringen!

Vi var på IKEA igår också. Actually, vi var i Uppsala. För vi gick på stan sen också, så vi var inte bara på IKEA. Men det var huvudorsaken till att vi åkte till Uppsala. Vi köpte ramar. Sen gick vi på stan, in på DUKA och köpte vardagsglas. Sen hälsade vi på Jonas och Mia. Dom hade en jättemysig, fin liten lägenhet *avundsjuk*
Sen på vägen hem hälsade vi på Anne, som var hos Mickes farmor och farfar. Så egentligen kan man ju säga att vi hälsade på Mickes farmor och farfar. Vera var där också, och jag fick Micke att erkänna att hans biologiska klocka har börjat ticka, för jag såg det på honom!
Allt detta gjorde att vi blev lite sena att hämta Madde, men vi kom i tid iaf så det gjorde inget!

Nu ska jag snart ner på stan och uträtta massa ärenden.
Hej so long! // Tilda

4 kommentarer:

madde sa...

jaa du.. vilket äventyr!! haha!! :) himla trevligt tycker jag!! men ni verkar ju ha kommit hem i alla fall.. :) så det var ju bra!! :D
när jag hoppade av hos Sivan så sa hon att ni skulle komma in på fika men då sa jag att ni inte kunde.. hahah!! :) lite lustigt!! :P

Tilda sa...

Hehe ja. Tänk om vi hade blivit fast hos Sivan! =P

Anonym sa...

Nu ska vi se här... Anta att vi har ett litet batteri på bara 55 Ah. Bromljus brukar väl vara på 21 W, eller hur? Två stycken gör 42 W. Batterispänningen kan vi anta vara 12 V i snitt (ligger nog lite över 13 V i början och sjunker eftersom batteriet förbrukas). 42 W/12 V=3,5 A. 55 Ah/3,5 A=15,7 h. Så om han bromsade i kanske 10-15 timmar (eller mer om batteriet är större, vilket är troligt) så köper jag den teorin. Annars verkar det som om batteriet är dåligt. I så fall bör det bytas...

För inte är väl bromljusen på MER än 21 W?

Själv fick jag batteriet urladdat en gång när jag glömde bilstereon på i 1,5 dygn. Kan ju köra stereon utan att ha nyckeln i vilket är bra i de flesta fall, men när jag ställde ifrån mig bilen hade jag radion på när det inte var någon sändning, och jag trodde väl då att den var avstängd, speciellt med tanke på att luckan framför stereon var stängd och då ser man ju inte att displayen lyser o.s.v. Grannarna hade hört min stereo dagen efter och den spelade ganska högt... Så när jag skulle starta 1,5 dygn senare var batterispänningen nere på 9 V vilket inte ens räckte för att få igång stereon. Startkablar blev lösningen förstås, följt av några mils körande för att ladda upp batteriet någorlunda.

Vänliga hälsningar och glöm inte att se över batteriet. Kanske behöver bytas, fyllas på (om möjligt), laddas eller formeras om (inte så vanligt att man gör nu för tiden).

Tilda sa...

Ja jag vet inte vem du är som skriver, men han som äger bilen sa att batteriet förmodligen redan var dåligt och on top of that så var bilbingon förra veckan ännu värre för då slog vi av och på tändningen hur många gånger som helst, så då slet vi förmodligen ut det ännu mer. Allt detta i kombination gjorde nog att batteriet dog, det var nog inte bara en faktor.

Tack för din kommentar, jag gillar när folk kommenterar mina inlägg!