torsdag, juni 21, 2007

En saga om tålamod

Det var en gång en krigare som var på väg uppåt, han hade oerhört bra teknik och var lovande på alla sätt och vis. Men han ville bli ännu bättre, så han tog och besökte en gammal och mycket vis mästare inom sporten som sedan länge skötte en liten gård. Han verkade så i harmoni med allt, så han måste ju veta precis allt som man behöver veta, tänkte den unga krigaren.
Så kom han på besök och mästaren tog emot honom, glad över besöket. De talades vid under några timmar, och mästaren började mer och mer ana att den unga krigaren var rätt så otålig och ständigt på jakt efter nya utmaningar och mera kunskap. Så då frågade mästaren: "Är inte ni hungrig? Jag har ett alldeles utsökt recept på ärtsoppa, jag skulle bli mycket glad om ni ville stanna och äta middag med mig".
Givetvis tackar man inte nej när mästaren erbjuder sig att göra något sådant, så krigaren tackade ödmjukast ja och mästaren gick ut och började förbereda maten. Tiden gick och krigaren blev allt mer otålig. Så han frågade mästaren försiktigt: "Dröjer det länge till innan soppan är klar?"
"Nejdå, den är strax klar" svarade mästaren. Ännu en tid gick och ingen mat kom på bordet. Krigaren kunde inte hålla sig, utan frågade: "Men nu så borde väl maten snart vara klar, eller hur?"
Mästaren log och svarade: "Jadå, snart så".
Det gick en halvtimme till, och krigaren skulle precis fråga en gång till, när mästaren kom in med två skålar soppa.
Efter att krigaren ätit sin soppa, så utbrast han: "Det var den godaste soppa jag nånsin smakat. Säg mig, vad är det för speciellt ni har gjort med den, det måste vara nånting som är den speciella ingrediensen?" Mästaren satte sig lugnt ner och log.
"Det viktiga med den här soppan, är att det tog tid"

Inga kommentarer: