tisdag, april 06, 2010

Före- och efterbild

Det verkar vara populärt att visa bilder före och efter man har redigerat dem.
Jag anser att bilden inte är färdig förrän den är redigerad, det hör liksom till skapandet. Jag redigerar mina bilder olika mycket beroende lite på vad det är för typ av bild. Är det ett porträtt eller en fashionbild är det ganska mycket redigering, speciellt vid fashionbilder då det ska vara ganska mycket retusch och sådana saker.
I grundredigeringen ingår ljus, skärpa, kontrast och färgkorrigering. Det är inte alltid jag färgkorrigerar mina bilder, ofta brukar färgerna återges ganska bra när man justerar ljuset. Men de andra tre komponenterna använder jag mig alltid av. Sedan är det givetvis mer eller mindre, ibland behövs bara en liten "dutt" av varje så att säga, och ibland krävs det mer.
Här visar jag en bild tagen av vass mot blå himmel. Här har jag korrigerat ljus, kontrast och skärpa samt tagit bort lite fettfläckar som hade hamnat på filtret. Jag har också beskurit bilden en aning då jag tyckte det var för mycket luft upptill i originalet.
Behövs inte mer korrigering än så här. Enligt min mening är redigering som smink - man förstärker det som redan är vackert.